Yaz demek şeftali ve hareket demek!

Bahar Saygılı’nın doalmeyve.com’da yayınlanan yazısından.

 

Şeftali, yaz mevsiminin en popüler meyvesi. Birçok çeşidi olmasına rağmen yılın en favorisi Doal Sarışın Şeftali.
Ne farkı var bu sarışının ülkemizde bulunan diğer 70’e yakın çeşidi olan şeftaliden?
Dışı sapsarı olmasına rağmen içi elma gibi sert ama tahmin edemeyeceğiniz şekilden tatlı…
Doal Sarışın Şeftali ülkemizde Çanakkale bölgesinde yetişiyor. Sertifikalı ve 600 kalıntı analizinden geçerek kalıntısız sertifikası aldığını belirtmeden geçemeyiz. Bir o kadar da lezzetli mi lezzetli!
Bir İronman yarışmasında 3.8 km yüzüyorum 180 km bisiklete biniyorum ve 42.2 km koşuyorum. Bir yarışma performansının yaklaşık 10 saat ve üzeri sürdüğü bu mesafelerde yarışmak ve antrenmanını yapmak çok emek istiyor. Ülkemi yaklaşık 15 senedir triatlon/ironman mesafesinde temsil ediyorum. Bir yandan da üniversitede branşımın dersini veriyorum. Bir sporcu ve sağlıklı yaşamaya özen gösteren birey olarak hakkımızı her zaman sağlıklıdan yana kullanmakta yarar var.
Uzun süren egzersizlerde ya da yoğun geçen günlerde ya ara öğün atlar beslenme dengemizi bozarız ya da zararlı bir ara öğünle teselli bulmaya çalışırız. Hâlbuki bu durumdan bizi meyve kolaylıkla kurtarabilir. Şeftalinin içeriğine biraz baktığımızda A,B,C,E vitaminlerini içinde bulunduruyor olması harika… Bu vitaminlerden A ve E vitamini yağda çözünen vitaminlerdir. B ve C ise suda çözünen vitaminlerdir. Durum böyle olunca dayanıklılık sporlarında ( 40 dakikayı geçen egzersizler) bu 4 vitaminden tam anlamıyla faydalanabilmek adına vücudumuzda hem yağ hem de su değerlerimizin iyi olmasına ihtiyacımız var. Özellikle B vitamini sporcularda antrenman sonrası toparlanmada önemli rol oynamaktadır. Kalsiyum demir ve potasyumda şeftalinin içinde bulunan minerallerdir.
Bazı vitaminleri bazı minerallerle almak vücutta daha iyi emilim sağlar. Şeftalinin içinde bulunan Demir ve C vitamininin birlikteliği bu anlamda çok değerlidir. Kışları muz ile vücudumuza alabildiğimiz potasyum, magnezyum ve demiri sağlama görevi yazın şeftaliye düşüyor. Bu durumda tam bir sporcu meyvesi.
Antrenman öncesi enerji sağlaması, antrenman sonrası toparlanma sağlaması adına kusursuz bir meyve Doal Sarışın Şeftali.
Doal Sarışın Şeftaliyi bir sporcu gözüyle tüketme alternatifleri:
1- Direkt 🙂 Yazın spor öncesi ya da spor sonrası çantanızda olması gerekenler listesinde 1 numara!
2- Sabah Kahvaltıda ekmeğin üzerine hala şeker eklenmiş reçel sürmeyi bırakın. Taze, mevsiminde kendi şekeri kendine yeten şeftali ile güne daha sağlıklı ve zinde başlayın. Keçi peyniri, kızarmış ekmek ve şeftali kombinasyonunu deneyin.
3- Öğün arasında, canınız tatlı çektiğinde, şeftaliyi ezerek püre haline getirin ve buzlukta dondurun nasıl dondurma keyfi?
4- Atıştırmalık olarak yoğurdunuzun içine küp küp doğrayarak tüketin ama kabuklarının lezzetine ve altındaki liflere yazık etmeyin üzülürler. Biraz da tarçın…
Herkese sağlıklı beslenmeli ve bol sporlu günler…