Karda kışta spor


Türkiye şu günlerde kış mevsimini yaşıyor. Durum böyle olunca günümüzde bir hayli trend olan açık hava sporlarında da aksaklıklar yaşanıyor. Karda koşmak, fırtına da koşmak, yerlerin kayganlığı sebebiyle bisiklete binememek, hatta sadece rüzgarın bile yürüyüş yapanları engellemesi kaçınılmaz oluyor. Vücudumuz D vitamini eksikliği yaşamaya başlıyor, ruhsal olarak hayata adapte olmakta biraz daha zorlanıyoruz.. İnsanlar sıcak hava severler ve soğuk hava severler olarak, kendi tarafını mevsimini yaşarken belli ediyor. Sevin ya da sevmeyin ”kış”ın o çok sevdiginiz ya da bir amaç uğruna yaptığınız  sporu devam ettirebilmeniz adına bu yazımı sizlerle paylaşıyorum.

 

Kural 1 –  Mental olarak zorlanmaktan, psikolojik savaştan hemen vazgeçin. Kendi kendinize acımayı bırakın 🙂 Sporu yapıp bitirince ne kadar güzel duygular hissettiğinizi o sıcak yatağınızdan çıkarken bir düşünsenize:)

Kural 2 – Beslenmenize dikkat etmeniz lazım. Mevsim sebzelerini, meyveleri tüketmeye özen gösterin. Çilek yemeye çalışmayın. Portakal şimdi satılıyorsa vardır bir sebebi… Enerji seviyenizi düşürmeyin nasıl olsa baharda kendime çeki düzen vereceğim diye salmayın kendinizi .Bir gün saldıysanız, girdim bir çıkmaza diye tüm kış boyunca çıkmazda kalmayın 🙂 İyi bakın kendinize..

Kural 3 –  Kış aylarında gün ışığı saatleri  kısaldıysa yine portakal gibi vardır bir sebebi. Direnmeyin uyuyun. Kış mevsiminde daha da erken uyumamız gerekiyor. Gerekiyor çünkü sabah güne erken başlayıp gün ışığından maksimum D vitaminimizi almamız lazım. Sonra gerginlik yaşamayalım. Erken kalk ve güne erken başla! 

Kural 4 –  Yazımızın asıl amacı kış mevsiminde nasıl açık hava sporları yapmalıyız ki devamlılığı sağlayabilelim? Yukarıda  yazdığım 3 madde sizi zihinsel olarak spora hazırlamada  bir hayli yardımcı olacaktır. Peki kalktık çok iyi hissediyoruz (mükemmel değiliz çok kötü hissetme hakkımızda var). Dışarısı -3 derece, 0 derece 4 derece 5 derece de olsa kış ayındayız, genel olarak yağmur kar çamur kış güneşi gibi havalara maruz kaldığımız bir gerçek; 

Kıyafet seçimi : Bir iskandinav atasözü der ki ”soğuk hava yoktur yanlış kıyafet seçimi vardır”

Bu sözden yola çıkarak durumu şöyle özetleyebiliriz. Yazın nasıl o renkli teri dışarı atan güzel ekipmanları alıyorsak,kışın da yine soğuğu geçirmeyen su kaçırmayan ekipmanlara yönelmemiz şart. Yazın alayım kışa da giyerimcilikten vazgeçin. Spor kendinize yaptığınız bir yatırım. Normal hayatta zorlanarak ya da çok rahat aldığınız kıyafetler kadar, içtiğiniz sigara kadar, gittiğiniz kuaför kadar (bence daha fazla) değerli spor malzemeniz… Çünkü size bu işi sevdiren ya da soğutan vücüdunuza yaptığınız bir yatırım. Kazak eskiyip gidecek ama göbek hep sizinle, yarışma sonundaki gurur da hep sizinle. Bütçe ayırın ve gerekli ekipmanları temin etmeye özen gösterin.

 

Kışın içlik kullanmanız, koşu, bisiklet, yürüyüş taytlarını seçerken termal olanları tercih etmenizi öneririm. Çünkü kaslarımız kadar eklemlerimiz de vücüdumuzun bir parçası.Soğuk hava da maalesef ısınma konusunda çok zorlanıyorlar. Eklem ve kaslarımızın işini kolaylaştırmak için termal ekipman seçimi şart!

 

Ayakkabı tercihlerinizde mutlaka Goratex Kumaş ( Su geçirmez, nefes alabilir ) ayakkabıları seçmenizi öneririm. Kimse parmaklarını mor ya da beyaz görüp, suyun içinde buz gibi tutarak koşmaktan, yürümekten ya da bisiklete binmekten hoşlanmaz. Bir tek siz değil kimse hoşlanmaz. Devam edebilmeniz için Goratex ayakkabılarda ayağınıza en uygun olan modeli seçmenizi öneririm. Ben Adidas’ın sporcusu olarak kışın trail koşu antrenmanlarımda boost Raven modelini  kullanıyorum .Sizin için de mutlaka uygun bir boost vardır.

Karda Kışta Spor

Eldiven, boyunluk kulaklık gibi minik ekipmanlarda da yine rüzgarı ve yağmuru geçirmeyen ekipmanları tercih etmenizi öneririm.

Benim gibi damarları fazla büzüşerek bembeyaz ya da mosmor olan el, ayak parmaklarınız varsa ekstradan el ısıtıcılardan yararlanmakta fayda var. (Migros Market’lerde bile bulabilirsiniz) Bu genetik bir rahatsizlıktan ziyade kişinin biyolojik dezavantajı diyebiliriz. Kimi insanlar soğuk havalara uygun üretilmemiş. Doktor kontrolünde kaldığınız sürece sorun olmayacaktır.

Karda Kışta Spor

Umarım yazım kışın açık havada spor yapmak isteyen fakat kafasında bir çok sorusu olan kişiler için yeterli olmuştur. Daha fazla sorularınız için bana baharsaygili@gmail.com adresinden mail atarak ulaşabilirsiniz. Mümkün olduğunca kısa sürede cevaplamaya özen gösteririm. Herkese spor dolu günler, aylar, yıllar dilerim.. Sağlıcakla kalın!