Boğaziçi ve Gelibolu Yüzme Maratonlarından İzlenimlerim

Katılmaktan büyük keyif aldığım yüzme yarışlarından bahsetmek istiyorum size. Bu yarışlardan ilki Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK)  tarafından organize edilen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu. İkincisi ise Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı anısına bu yıl ilk ve son defa Anzak Koyu’nda düzenlenen Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği.

İstanbul Boğaz Maratonu 2015

İstanbul’da her yıl Temmuz ayında organize edilen Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu bu sene inanılmaz bir katılımla gerçekleşti. İlk Boğaz Maratonumu 2000 senesinde, katılım için yaş sınırı olan 14 yaşımda yüzmüştüm. O zamanlar yarış Ortaköy’de biterdi ve çok daha az katılımcı ile yüzülürdü. Son bir kaç senedir şölen havasında geçen yarışlar o kadar güzel organize ediliyor ki bize Boğaz’ın serin sularının içindeyken İstanbul’u izlemek kalıyor.  İstanbul’un güzelliklerini bir de boğaz sularının içindeyken seyretmek isteyen ve yüzme kondisyonuna güvenen herkes bence bu yarışa mutlaka katılmalı.

Bu sene 1900 kişinin katıldığı yarışmada 1100 yabancı, 800 Türk sporcu yer aldı. TMOK’tan aldığım bilgiye göre Rusya’nın 250 kişi olan kontenjanının açılması ile kapanması bir olmuş. Bu nedenle yarış başvurusunu iyi takip etmenizi öneririm. Yarışa kayıt için Bogazici.cc web sayfasından Nisan ayının ortasına kadar online ön başvuruyu yapmış olmanız ve evraklarınızı teslim etmiş olmanız önemli. İlk defa yüzüyorsanız Mayıs ayında 4 ilde yapılan seçmelere katılmanız ve o yıl belirlenen barajı geçmeniz şart! (Eee her güzelliğin bedeli var bu hayatta 🙂 )

Her sene konuk sporcu getiren organizasyon bu sene Ocean Man Adam Walker’ı bizlerle tanıştırdı. Kendisiyle bizzat konuşma şansı yakaladım. Adam’ın en önemli özelliği asla yüzemezsin, sakatsın diyen doktoruna inat; Manş gibi pek çok maratonu kendi geliştirdiği teknikle yüzüyor olması. Tabi Boğaz’da yüzme fırsatını kaçırmadı. Oldukça sempatik bir sporcuydu ve tanışmaktan büyük mutluluk duydum.

Bu sene uzun zamandır görmediğim çocukluk arkadaşım ultra maraton yüzücüsü Deniz Kayadelen,  eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı; beraber yarışmalara hazırlandığımız Murat Yalçıntaş ve Eski Fransız milli takım yüzücüsü Mathieu Mermillion ile beraber buluşarak yarışın toplanma alanı olan Kuruçeşme Park’ına gittik. Öncesinde sahibi olduğu Kuruçeşme Aşşk Cafe’de harika bir kahvaltı hazırlayarak bizlere inanılmaz bir misafirperverlik gösteren Mathieu’ya teşekkürler 🙂

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu bu sene, her seneden farklı olarak akıntısız bir biçimde gerçekleşti; 6,5 km’lik Kanlıca Kuruçeşme rotasında biraz bile kayamayan sporcular şaşkındı. Fakat bittiğinde yaşanan mutluluk, sanırım biraz daha hak edilmiş olacak ki yüzler ekstradan gülüyordu.

Şu ana kadar 5. kez yüzme şansına eriştiğim yarışta rota ve stratejik hatalarım sebebiyle üzüntü duymaksızın, keyif alarak maratonu tamamladım. İstanbul’da yapılan en değerli spor etkinliği olduğunu düşündüğüm bu maratonun bir parçası olmaktan büyük gurur ve sevinç duydum. Teşekkürler TMOK!

Haydi sizler de yüzmeyi ve İstanbul’u seviyorsanız bogazici.cc web sayfasını ve Mart Nisan ayı ortalarını takviminize not edin, başvurular kaçmasın!

Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği

Son olarak 1 Ağustos’ta Gelibolu Anzak Koyu’nda yapılan Anı Yüzüşü ’ne de katılma fırsatı elde ettim. Etkinliğin başlangıcı Anzak Koyu’nun 1915 metre açığında demirleyen bir gemiden yapıldı. Parkurun mesafesi bile çok anlamlıydı. Akıntının da yardımıyla kısa sürede biten parkur sonunda Anzak Koyu’na çıktık. Burada tam 100 yıl öncesinde bir bağımsızlık mücadelesinin verildiğini bilmek ve bu mücadeleye katılan tüm askerleri anmak benim için çok anlamlıydı. Etkinlik sonunda aldığım madalya belki de şimdiye kadar aldıklarımın en değerlisi. Bu etkinliği kaçıranlar için kesin olmamakla birlikte, güzel bir haberim var: Önümüzdeki senelerde aynı yerde fakat daha farklı bir konseptte etkinliğin devamının geleceği bilgisini aldım. Seneye düzenlendiği takdirde kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Sevgiler,

Bahar Saygılı